متن کامل خطبه نماز جمعه ۱۴۰۴/۰۲/۰۵
استان البرز، شهرستان کرج
توسط آیت الله حسینی همدانی
بِسمِ الله الرَّحمَنِ الرِّحیمِ
اَلحَمدُالله رَبِّ العالَمینَ وَالصَّلاهُ وَالسَّلامُ عَلی سَیِّدِ الاَنبیاء وَ المُرسَلینَ
اَلعَبدِ المُوَیَّد وَالرَّسولِ المُسَدَّد اَباالقاسِمِ المُصطَفی مُحَمَّد
وَ عَلی آلِه الطَّیِبینَ الطّاهِرینَ المَعصُومِینَ سِیَّما بَقِیَّهِ اللهِ الاَعظَم فِی الاَرَضِینَ
وَاللَعنَهُ الدّائِمَه عَلی اَعدائِهِم اَجمَعینَ مِنَ الآنِ اِلَی قیامِ یَومِ الدّین
بندگان خدا اوصیکم و نفسی بتقوی الله.
کبر و عجب و تعصب بیجا از اعمال شیطان است و متقین از اینها دور هستند. بعد از آنکه امیرالمومنین علیه السلام راجع به شیطان و تکبر و تعصبش و اخراجش از بهشت مطالبی را در خطبه قاصعه فرمودند در ادامه به مخاطبین هشدار میدهند که مسیر شیطان را طی نکنند و خودشان را مثل شیطان بدبخت نکنند.
او به خاطر تکبر و تعصب بیجایی که داشت عبادات چند هزار ساله خودش را از بین برد. فرمود «فَاعْتَبِرُوا بِمَا کانَ مِنْ فِعْلِ اللَّهِ بِإِبْلِیسَ إِذْ أَحْبَطَ عَمَلَهُ الطَّوِیلَ وَ جَهْدَهُ الْجَهِیدَ وَ کانَ قَدْ عَبَدَ اللَّهَ سِتَّهَ آلَافِ سَنَهٍ لَا یُدْرَى أَ مِنْ سِنِی الدُّنْیَا أَمْ مِنْ سِنِی الْآخِرَهِ عَنْ کبْرِ سَاعَهٍ وَاحِدَهٍ» از کار خدا درباره شیطان پند و عبرت بگیرید زیرا عبادتهای طولانی و کوشش فراوان او به دلیل یک ساعت سرکشی و تکبر باطل و بیاثر شد. با اینکه ۶۰۰۰ سال خدا را عبادت کرده بود که معلوم نیست این عبادتها از سالهای آخرتی است یا سالهای دنیایی.
ینجا امام علیه السلام از همه ما خواستند که فکر کنیم به عواقب کارهایی که انجام میدهیم. موجودی که در ردیف فرشتگان قرار داشت و عبادات ۶۰۰۰ ساله داشت و مشقت و سختی بندگی خدا در تحمل کرده بود و لحظهای کبر و خودپسندی او را مورد لعن و از رحمت الهی دور کرد و در آتش انداخت.
ما که عبادت این گونه هم نداریم؛ همین واجبات را انجام میدهیم و گاهی توفیق شود مستحب انجام میدهیم. عبادات ۶۰۰۰ ساله او را کبر از بین برد.
اشاره امام به سالهای آخرتی شاید منظورشان مدت طولانی باشد چون در آخرت نمیشود روز را به معنای حقیقی که الان در بین ما متداول است حمل کرد. روز ما الان از طلوع آفتاب تا غروب خورشید است. چون در عالم قیامت این معادلات به هم میخورد و خورشیدی نیست اما در آیات قرآن از چند هزار سال صحبت شده مثلاً در آیه ۵ سوره مبارکه سجده فرمود «یُدَبِّرُ الْأَمْرَ مِنَ السَّمَاءِ إِلَى الْأَرْضِ ثُمَّ یَعْرُجُ إِلَیْهِ فِی یَوْمٍ کَانَ مِقْدَارُهُ أَلْفَ سَنَهٍ مِمَّا تَعُدُّونَ» امور این جهان را از آسمان به سوی زمین خدا تدبیر میکند و سپس در روزی که مقدار آن هزار سال است از سالهایی که شما شمارش میکنید به سوی او بالا میرود و دنیا پایان پیدا میکند. میفرماید روزی که مقدار او هزار سال است.
یا در آیه ۴ سوره مبارکه معارج فرمود «تَعْرُجُ الْمَلَائِکَهُ وَالرُّوحُ إِلَیْهِ فِی یَوْمٍ کَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِینَ أَلْفَ سَنَهٍ» فرشتگان و روح به سوی او عروج میکنند در روزی که مقدارش ۵۰ هزار سال است. ۵۰ هزار سال به حساب دنیایی! بینید چه عدد بزرگی میشود!
اینجور کار سخت میشود ما باید روز را حمل بر معنای مجازی کنیم که زمان فرضی است و از مقایسه حالات عالم آخرت با دنیای مادی و از روزهایی که در دنیا مطرح است به دست میآید.
بنابراین روزی که در آیات فرموده مقدارش ۵۰ هزار سال است یا هزار سال است اشاره به تفاوت حالات اشخاص است. که بر اثر سختی حساب و آسانی حساب یا در نتیجه گناه و لغزشی که دارند یا مقدار عبادتهایی که دارند یا اعمال خیری که دارند آن مقدار متفاوت است.
یعنی به حسب اینکه بار گناهانشان سنگین و کارهای نیکشان اندک و هول و هراسشان زیاد باشد آن روز یا طولانی میشود یا آن روز کوتاه میشود. برای آنهایی که کفه اعمال نیکشان بر گناهانشان میچربد روز حساب و قیامت طولانی نیست. آنهایی که برعکس است طولانی میشود.
در روایات هم طولانی و یا کم بودن این روز برای مومن یا کافر تفاوت قائل شده است. مثلاً از ابوسعید خدری نقل شده که حضور پیغمبر اکرم عرض شد چه بسیار است ۵۰ هزار سال در روز قیامت. حضرت فرمودند سوگند به آنکه جانم در دست قدرت اوست روز قیامت برای مومن بسیار سهل و آسان است حتی از انجام دادن یک نماز واجب که در دنیا به جا میآورد آسانتر است. طولانی شدنش برای کسی دیگر است.
البته راجع به شیطان محتمل است که عباداتی داشته که مقدار اندازه دنیایی آنها معادل زمانهای دنیا باشد بعید نیست که عباداتش را میخواستند محاسبه کنند به اندازه حسابهای دنیایی انقدر طولانی باشد.
به هر جهت امیرالمومنین اینجا «لَا یدْرى» را اگر به صیغه معلوم بخوانیم یعنی شیطان نمیداند که آن سالها از چه نوع سالی بود؛ خود شیطان این را نمیداند. ولی اگر مجهول باشد ممکن است که خودش بداند اما دیگران ندانند. به هر تقدیر اگر مراد از ۶۰۰۰ سال همین سالهای متعارف در نزد ما باشد یا سالهای آخرتی باشد که هر روزش هزار سال است یا ۵۰ هزار سال است وقتی این همه احتمال در یک مطلب واقع میشود یقین به هیچ کدام نمیشود پیدا کرد لذا حضرت تعبیر به مجهول آورده است که نمیدانیم کدام است.
البته نه اینکه بر حضرت هم معلوم نیست ! نخواسته که بر دیگران معلوم شود. شارحان نهج البلاغه نکاتی را فرمودند که وقتی امام آن مدت را ۶۰۰۰ سال تعبیر کرده و بعد فرموده که معلوم نیست دنیایی باشد یا آخرتی میخواهد بگوید که من مطلب را از رسول خدا دقیق نگرفتم.
و بعضی گفتند که میخواسته از مردم پنهان باشد چون درک این سالها هم برای انسان دشوار است. شما عبادت شیطان را همین ۶۰۰۰ سالم اگر بگیرید هر روزی از سالها را ۵۰ هزار سال در نظر بگیرید در هم ضرب شود میشود ۱۸۰ هزار میلیون سال که شیطان اینقدر عبادت داشته و تکبر آن را از بین برده. میخواهد بزرگی کار را نشان بدهد که تکبر خیلی صفت بدی است.
تکبر ردای خداست و خدا هم فرمود که من در این مسئله با کسی شوخی ندارم؛ که امیرالمومنین هم این را در اول این خطبه فرمود.
لذا حضرت دیگر تفصیل نداده است و عبور کرده؛ ولی ما که میتوانیم بفهمیم که میخواهد بگوید اهل عجب و تکبر نباش. کبر آن حالت درونی است که در انسان وجود دارد و خودش را برتر و بالاتر از دیگران میداند اما اگر عمل خارجی از او سر زد میشود تکبر. یعنی انتظار داشت برایش جا باز کنند انتظار داشت برایش صلوات بفرستند انتظار داشت تحویلش بگیرند در خانواده بستگان مردم؛ اگر حرف دیگران را گوش نداد و از این موارد که قبلاً هم اشاره کردیم که اینها میشود کبر و فرقش را هم با عجب سابقاً گفتیم.
امیرالمومنین فرمودند «فَمَنْ ذَا بَعْدَ إِبْلِیسَ یَسْلَمُ عَلَى اللَّهِ بِمِثْلِ مَعْصِیَتِهِ کلَّا مَا کانَ اللَّهُ سُبْحَانَهُ لِیُدْخِلَ الْجَنَّهَ بَشَراً بِأَمْرٍ أَخْرَجَ بِهِ مِنْهَا مَلَکاً» پس چه کسی بعد از شیطان با به جا آوردن مانند معصیت او یعنی کبر از عذاب خدا سالم میماند. یعنی کسی که اینطور بندگی کرد اما خدا اهمیت نداد به عبادات او چون تکبر کرد باید به جهنم برود خدا از چه کسی میخواهد پس بگذرد چه کسی میتواند از این عذاب سالم بماند؟! مواظب روح و نفسمان باشیم. حاشا که بشر بخواهد خداوند سبحان انسانی را به بهشت داخل کند با کاری که به سبب آن فرشتهای را از آنجا بیرون کرده است.
لفظ فرشته در اینجا تسامح است چون در ردیف ملائکه شیطان قرار داشت اینطور فرمود شیطان ملک نیست و جن است.
حضرت اینجا تحذیر میکند فَاعْتَبِرُوا یعنی همه عبرت بگیریم ۶۰ سال ۷۰ سال ۱۰۰ سال دنیا انسان میمیرد و خاک میشود عروس و مادر شوهر! همسایه! باجناقها! رئیس و مرئوس!
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
وَالْعَصْرِ ﴿۱﴾ إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ ﴿۲﴾ إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ ﴿۳﴾
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ
اَلحَمدُالله رَبِّالعالَمینَ اَلصَّلاهُ وَالسَّلامُ عَلی سَیِّدِ الاَنبیاء وَ المُرسَلینَ اَبَالقاسِمِ مُحَمَّد
وَ صَلِّ عَلَی اَمیرِالمُؤمِنینَ عَلیِ بنِ اَبی طالِب وَ عَلَی فاطِمَهَ الزَّهرا سَیِّدَهِ نِساءِ العالَمینَ
وَ عَلَی الحَسَنِ وَ الحُسَینِ سَیِّدَی شَبابِ اَهلِ الجَنَّه وَ عَلَی عَلیِ بنِ الحُسَینِ وَ مُحَمَّدِ بنِ عَلی
وَ جَعفَرِ بنِ مُحَمَّد وَ موسَی بنِ جَعفَرِ وَ عَلیِ بنِ موسی وَ مَحَمَّدِ بنِ عَلی وَ عَلی بنِ مُحَمَّد
وَالحَسَنِ بنِ عَلی وَ الخَلَفِ القائِم الحُجَّه حَجَجِکَ عَلی عِبادِک وَ اُمَنائِکَ فِی بِلادِکَ
خودم و همه شما خواهران و برادران ایمانی را به رعایت و تقویت و تسدید تقوای الهی دعوت میکنم.
متقین عفیف و شکرگزار هستند مولانا امیرالمومنین علیه السلام در حکمت ۳۳۳ نهج البلاغه فرمودند: «الْعَفَافُ زِینَهُ الْفَقْرِ، وَ الشُّکْرُ زِینَهُ الْغِنَى» پاکدامنی زینت تنگدستی و سپاسگزاری زینت توانگری است. اگر کسی در فقر عفیف و پاکدامن باشد خیلی زود معلوم میشود و مورد تکریم قرار میگیرد. و این پاکدامنی برای شخص زینت است و یکی از فضائل است. سپاسگزاری هم فضیلت دیگری است برای همه به خصوص توانگران. عنوان زینت که اینجا حضرت به کار برده گویای همین مطلب است که کسی که بینیاز است وقتی شکرگزاری میکند و همه داشتههایش را از خدا میبیند این ارزشمند است.
پیشاپیش شروع ماه ذی القعده را تبریک عرض میکنم. یادآور اهمیت و عظمت این ماه در توبه و خودسازی و تهذیب نفس که فصل دوم از بندگی است. که فصل اول رجب و شعبان و ماه مبارک رمضان بودو فصل دوم بندگی ذیالقعده و ذیالحجه و محرم است. توجه به نافله شب تلاوت قرآن ذکر و استغفار و توسل به خصوص به ساحت مقدس و نورانی حضرت بقیه الله ارواحنا فداه و توجه به نماز یکشنبههای این ماه.
و اینکه اگر کسی تمایل به چلهگیری داشت از اول ذیقعده تا روز عید قربان که معروف است به اربعین کلیمی و اربعین موسوی میتواند برنامههایش را تنظیم کند و برنامه ۴۰ روزهای را طراحی کند. این اربعین گیری البته فقط مخصوص حضرت موسی علیه السلام نبود قبل از حضرت موسی چله حضرت آدم را هم داریم که بنابر روایتی از امام صادق علیه السلام است که فرمود: از اول روز ماه ذیقعده حضرت آدم علیه السلام به زمین هبوط کرد و او مدت ۴۰ شبانه روز در بالای کوه صفا در کنار خانه خدا به سجده رفت و از فراق بهشت و دور شدن از جوار رحمت الهی ضجه زد و ناله کرد و گریه کرد. جبرئیل امین بر او نازل شدو راه توبه کردن را به او یاد داد او هم غسل کرد و تحصیل طهارت کرد و احرام بست و تلبیه گفت و اعمال حج را انجام داد. و توسط جبرئیل به او حج آموزش داده شد.
چله گرفتن در این ایام روشی بوده که علما توصیه کردهاند. خلاصه نباید نسبت به این ماه پر خیر و ماههای بعدش بیتوجه بود که در تربیت ما بسیار نقش دارد.
اولین روز ماه ذیقعده با ولادت بانوی عصمت و کرامت اخت الرضا فاطمه معصومه سلام الله علیها شروع میشود که روز دختر نامیده شده تا الگوی دختران مومن جامعه اسلامی ما باشد.
بانویی طاهره حمیده تقیه نقیه زکیه رشیده و عابده و با کمالات معنوی بیشمار و معصومه که زیارت این شفیعه محشر مثل زیارت حضرت رضا علیه السلام پربرکت و پر ثواب است.
قرآن کریم در سوره عبس میفرماید روز قیامت چنان سخت است که هر کس مشغول کار خودش میشود تا جایی که حتی در آن روز انسان از برادر و مادر و پدر و زن و فرزندان خودش فرار میکند «یَوْمَ یَفِرُّ الْمَرْءُ مِنْ أَخِیهِ وَأُمِّهِ وَأَبِیهِ وَصَاحِبَتِهِ وَبَنِیهِ لِکُلِّ امْرِئٍ مِنْهُمْ یَوْمَئِذٍ شَأْنٌ یُغْنِیهِ» علت فرار هم در آن روز فراوان است که شاید حقوق الناسی باشد که به گردن انسان است و شاید برملا شدن خطاها باشد و انسان بخواهد دور کند خودش را از دیگران و امثال اینها؛ اما در این روز سخت که به دنبال راه نجات هستیم طبق زیارتنامه مأثوره حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها به حضرت میگوییم «یا فاطمه اشفعی لی فی الجنه» او شفیعه محشر است در قیامت.
در این دنیا و در این فرصتی که داریم توجه به این بانو داشته باشیم. شروع دهه کرامت با ولادت این بانوی مکرمه است که حکایت از اهتمام نظام اسلامی به جایگاه و شخصیت بانوان دارد. جایگاهی که بانوان و دختران در فرهنگ اسلامی دارند در هیچ مکتبی وجود ندارد.
اسلام درباره شخصیت زن شعار نمیدهد برای آنها جایگاه دروغین و سمبولیک قائل نیست؛ بلکه برای آنها مکانتی واقعی مبتنی بر آموزههای دینی قائل است. اگر کسی منصفانه به مقوله جایگاه زن در اسلام نگاه کند با مجموعه عظیم از توصیهها و دستورالعملها در همه شئون بانوان به ویژه دختران مواجه خواهد شد. که به چیزی جز کمال و سعادت این قشر عظیم در جامعه توجه نشده است.
حضرت ابراهیم علیه السلام برای دختردار شدن به درگاه خدا دعا میکند و گریه میکند و از خدا دختر میخواهد. رسول خدا فرمودند: خداوند به دختر مهربانتر از پسر است؛ کسی که باعث خوشحالی دخترش شود خداوند روز قیامت او را خوشحال میکند. فرمود: بهترین فرزندان شما دختران هستند. از خوش قدمی زن این است که اولین فرزندش دختر باشد.
این کلماتی است که از اولیا دین رسیده حالا ببینید در مقابلش که چه شایعاتی درست میکنند و چه حرفهایی در جهان میزنند و بعضیها هم متاسفانه باور میکنند. وقتی دختری در خانه است یعنی فضای آن خانه پر از مهر است پر از محبت و لطافت و عاطفه است. حضور دختران در خانهها برکت میآورد. چون زودتر از پسران مورد خطاب الهی واقع میشوند از معنویت بیشتری برخوردارند. دختران فضای خانه را معنوی میکنند روحانی و لطیف میکنند و مهربان میکنند شاداب و با نشاط میکنند.
امروز بشر برای نجات از بحرانهایی که گریبانش را گرفته به دنبال راهکار میگردد. بشر منهای معنویت و توجه به خدا به خصوص زنان در طول این ۱۰ هزار سالی که بشر از عمرش گذشته، مثل امروز دچار بحران نبوده است. خودشان هم در شبکههای خبریشان میگویند؛ اقرار کردند که اروپا برای زنان به جهنمی تبدیل شده است.
من نمیخواهم از این جایگاه سخن از خلافهای اخلاقی که درباره دختران و کودکان در کشورهای به اصطلاح متمدن روزانه و ساعتی واقع میشود آمار بدهم؛ خودشان میگویند. بعضی از این کشورها برایشان خیلی مهم است مثل دانمارک و سوئد خودشان میگویند که دانمارک کشوری بحرانی برای زندگی زنان است و سوئد کشوری خطرناک برای آنان.
راه خروج از این بحرانها توجه به دستورات اسلام است که بر اساس فطرت بشر طراحی شده است. انقلاب اسلامی با عمل به احکام نورانی اسلام جایگاه بانوان را ویژه دید که در نوبتهای قبل به مناسبتهایی به بعضی از آنها اشاره کردم.
آنچه امروز عرض میکنم این است که امروز باید همه توجه به آینده انقلاب اسلامی داشته باشیم. ما در دهه پنجم قرار داریم. تربیت یکی از موضوعات مهم است به خصوص بحث الگوی تعالی دختران که تا امروز به خاطر حساسیت بالا و پیچیدگیهایی که دارد کامل عملی نشده است باید بر اساس موازین و مبانی اسلامی و اندیشهها و دیدگاههای امامین انقلاب مورد توجه قرار بگیرد چون اولاً فرهنگ انقلابی ما که برگرفته از مکتب اهل بیت است به شدت مورد حمله دشمنان است که نمونه آن بغض و کینهای که داشتند را در فتنه سال ۱۴۰۱ مشاهده کردید که حمله اصلی به بانوان و دختران جامعه بود؛ پس پرداختن به این موضوع مهم است.
ثانیاًعرصههای مختلفی به برکت نظام اسلامی برای بانوان در جامعه به وجود آمده لازم دارد تعالیم خاصی را بر اساس الگوی جامع دنبال کنند؛ پس پرداختن به این موضوع مهم است.
در اینجا مطالب مهمی را درباره نقش چهارگانه بانوان نقش مادری و همسری و دختری در کنار نقش اجتماعی زن مطرح است که به خاطر ضیق وقت از اینها عبور میکنم.
نقشه امروز دشمن راجع به بانوان به خصوص دختران است چون این دختر است که در آینده این نقشهای چهارگانه را به عهده خواهد گرفت و در امروز هم خودش نقش خاصی دارد.
دشمن بنایش این است که در آن جایگاه رفیعی که خداوند تعالی برای آنها در نظر گرفته نباشند و نقش حیاتی که در انسان سازی و جامعه سازی و تمدن سازی دارند را فراموش کنند. حجب و عفت و رافت و متانت و لنگر اجتماع و خانواده بودن او که بزرگترین سرمایهاش است را با نیرنگ و عناوین دهان پر کن که به آنها هم خودشان ملتزم نیستند اینها را از دختران بگیرند. و او را بیهویت کنند.
بحث حجاب اجباری که یکی از همان مقولهها است تهمتی است که به اسلام و جمهوری اسلامی میزنند. در اسلام هیچ چیزی که مربوط به فرد است اجباری نیست. اما وقتی مسئله اجتماعی شد و عمومی شد همه باید به قوانین اجتماعی اسلام ملتزم باشند به قوانین اجتماعی در هر جایی که باشد باید ملتزم باشند که اسلام هم قوانین جمعی دارد.
بعضی از امور فردی ما جنبه اجتماعی پیدا میکند. نماز فردی است اما وقتی آمدی در مسجد و خواستی نماز جماعت بخوانی احکام خودش را دارد. باید به آن احکام ملتزم بود. اگر کسی بیاید در مسجد و یک گوشه تنها نماز بخواند و کارش تفسیق امام باشد نمازش باطل است. در بین جماعت بایستد و خودش هم دو سورهاش را بخواند بدعت است. بقیه مسائل هم همینطور است.
جنبه فردی مربوط به خود فرد است اما وقتی وجهه اجتماعی پیدا کرد باید قوانین را رعایت کنند. دیده اید در جادهها یک خط ممتدی وجود دارد یعنی سبقت گرفتن ممنوع است اگر کمی سر ماشین را به سمت چپ بگیری و از این خط بیاید بیرون همه به تو اعتراض میکنند که از این خط قرمز عبور کردی حق نداشتی این کار را بکنید هم برای خودت خطر درست کردی هم برای دیگران هم جامعه را مضطرب کردی هم هزینههای فراوانی را به خودت و جامعه متحمل کردی. باید ملتزم به قانون باشی و از این خط تجاوز نکنی. چون خط قرمز رد شده برای اجتماع خطرآفرینی کرده؛ و سلامت اجتماع را به هم زده و دهها مسئله دیگر.
اما چرا وقتی کسی از خط عفاف و حیا در جامعه عبور میکند که مخاطرات آن بیشتر است در اینجا جان کسی گرفته نمیشود بلکه اجتماعی از بین میرود کسی صدایش بلند نمیشود.
مسئول مربوط قانون را اجرا نمیکند و دهها حرف دیگر که اینجا هست. من بیان حضرت آقا را میخواهم بازخوانی کنم. فرمودند «بنده معتقدم در دولت، در قوه قضاییه و بخشهای مختلف، در این زمینه مسئولیت وجود دارد که بایستی به مسئولیتهای قانونی و شرعی خودشان عمل کنند».
خب در این زمینه آقایان ترک فعل دارند بیایند ترک فعلشان را توضیح بدهند شاید دلیلی دارد. مردم و مومنین را توجیه کنید. امروز کوچهها و خیابانهایی که به نام شهدا مزین است محل جولان عناصری شده که با گستاخی تمام حرمتها را از بین میبرند. اینها که دیگر بحث حجاب و قانون نیست. برهم زننده عفت عمومی است.
دائم گفتیم که مدیریت کار با شیطان است؛ و شیطان تا کاملا نابود نکند قانع نمیشود. شما هرچه که به شیطان راه بدهید او بیشتر مطالبه میکند؛ چه شیطان درون چه شیطان بیرون.
امروز در مسئله پوشش همه مسئول هستند. من به خصوص از لفظ «پوشش» استفاده میکنم؛ نه «حجاب». همه مسئول هستند؛ هم مردم به خاطر ترک امر به معروف و نهی از منکر هم مسئولین به خاطر ترک فعلها و جلوگیری از اجرای قانون. تا قانون جدید بخواهد بیاید و تصویب شود و رسمی شود و ابلاغ شود و چه شود و چه شود قانون قبلی را اجرا کنید. و به قوانین قبل عمل کنید.
۱۱ اردیبهشت روز جهانی کارگر است. که بر مجاهدان عرصه کار و تولید به خصوص کارگران عزیز تبریک و خدا قوت عرض میکنم. تا امروز راجع به کار و کارگر و نقش مهم و خطیری که در اقتصاد و خودکفایی و استقلال کشور دارند به مناسبتهای مختلف سخن گفتم.
قبلاً هم عرض کردم اگر بخواهیم منویات رهبر معظم انقلاب درباره اقتصاد و شعارهای سال محقق شود یکی از مهمترین وظایفی که داریم این است که ارزش کار را برای جامعه بالا ببریم. همه بپذیرند که باید مشغولیت داشته باشند و بیکار نباشند. م کمک به بخشی از هزینههای زندگی است هم کمک به اقتصاد کشور است هم اگر با دید الهی وارد شویم اجر و پاداش اخروی هم دارد. بنابراین همه به این سمت حرکت کنیم که بیکاری صفت بد و مذمومی است.
به چند روایت توجه کنید؛ رسول خدا فرمودند: دو چیز است که مایه آزمایش و یا فساد بسیاری از مردم است تندرستی و بیکاری. امیرالمومنین علیه السلام فرمودند: بیکاری موجب فساد است. امام کاظم علیه السلام فرمودند: خداوند متعال از بنده بیکار نفرت دارد. امام باقر علیه السلام فرمودند: من از مردی که در کار دنیاییش تنبل باشد متنفرم؛ و کسی که در کار دنیا تنبل باشد در کار آخرت هم تنبل است.
محمد بن منکدر میگوید در یک ساعتی از روز که هوا گرم بود به یکی از نواحی مدینه رفته بودم دیدم امام باقر علیه السلام (که سمین بودند) دو نفر زیر بغل ایشان را گرفته بودند و حضرت داشت کار میکرد عرق میریخت و کار میکرد. با خودم گفتم او یکی از بزرگان قریش است در این ساعت گرم روز با این حالت در پی کسب دنیاست! (درآمدزایی در ذهن افراد دنیا طلبی بود.) بروم ایشان را نصیحتی کنم. سلام کردم حضرت هم در حالی که نفس نفس میزد و عرق از سر و رویش میریخت جواب سلام من را داد. گفتم خدا خیرت بدهد چطور یکی از بزرگان قریش در این ساعت گرم و سوزان با این حال طلب دنیا میکند؟ اگر در این حال بمیری چه میشود؟ حضرت فرمودند اگر در این حالت مرگ به سراغم بیاید من به طاعتی از طاعات الهی مشغولم. و خودم و خانوادهام را از تو و مردم بینیاز میکنم. من تنها از این بیم دارم که وقتی مرگ به سراغم بیاید در حال انجام یکی از معاصی الهی باشم.
کار کردن عار نیست. مکرر این را گفتهام باید جوری برای کار و کارگری گفتمان سازی کنیم که کار به عنوان افتخار مطرح شود. من در چند جلسه گذشته تکرار کردم که کار عار نیست و درستترش این است که بگوییم کار افتخار است لذا به پیشنهاد بعضی از عزیزان روی این عنوان کار جدی صورت میدهیم. پویشی در استان و بلکه سراسری انجام شود و دستگاههای تبلیغی و رسانهها هم به میدان بیایند تا امسال شعار سال گذشته و شعار امسال حضرت آقا را با کمک همدیگر جلو ببریم. پس گفتگوی همه ما این باشد که کار افتخار است. این را گفتمان کنیم و همه مشغول کاری در حد توانمان باشیم.
البته کارگران را هم باید مورد تکریم مضاعف قرار داد نه فقط در یک روز سال بلکه به طور مستمر باید از کارگری که با وجدان بیدارش بدون چشم داشت خلاقانه به چرخه تولید کشور کمک میکند تقدیر و تشکر کرد.
کارگر از نظر اسلام شخصیت محترم و ارزشمندی است مورد تکریم رسول خدا و همه اهل بیت علیهم السلام بوده. خود اهل بیت هم اهل کار و تلاش بودند. چقدر بیانات حضرت امام و حضرت آقا در این مورد راهگشا و کارساز است.
این مطلب را هم مکرر عرض کردیم که بخشی از رونق تولید رشد بیشتر سرمایهگذاری برای تولید و امثال اینها که مردم باید در آن مشارکت داشته باشند در این است که تولیدات ایرانی را خریداری کنیم.
ستاد امر به معروف روی این نکته کار کند دستگاههای تبلیغی و رسانهها هم کمک کنند که منکر امروز جامعه ما خرید کالاهای خارجی است که مشابه ایرانی دارد. این یک منکر است در جامعه. در محیط عمومی و خیابانها و معابر استان کالای خارجی تبلیغ نشود؛ و نشانههای تجاری را به رخ مردم نکشند. دستگاههای متولی به قانون پایبند باشند و دچار ترک فعل در این زمینه نباشند.
هر کس از کارگری که مظهر خدای کارگر در عالم هستی از تشکر کند و کار و کارگری را قدرداری کند در حقیقت از خدا تشکر کرده است.
اگر کارگران و کار از روی اخلاص آنها نباشد چرخ هیچ کارخانهای نمیچرخد و کشور فقیر میشود و ثروت خودش را از دست میدهد در نتیجه زندگی مردم هم در سختی قرار میگیرد.
اگر یادتان باشد از اول انقلاب گروهکهای وابسته به ابرقدرتها برای این قشر خدوم و زحمتکش نقشهها داشتند آن روزها کاری از پیش نبردند و امروز هم به نوع دیگری توطئه میکنند که به فضل خدای تعالی با هوشیاری و بصیرت ستودنی کارگران عزیز با لباس رزم کارگری خودشان در جبهه کار و مجاهده نقشههای آنها را خنثی میکنند.
مسئول دلداده به غرب فرصت سوزی میکند برای تولید داخل مانع تراشی میکند اجازه ورود کالای خارجی میدهد و نسبت به مبارزه با قاچاق کالا کوتاهی میکند به جای تسریع در کار تولید سنگ اندازی میکند تا مجاهدان در این عرصه را خسته کند. هر کسی این کار را بکند یک مسئول دلداده به غرب است. اگر در دولت در یک بخشی و در جایی این حالت وجود دارد متولیان امر به خصوص دولت محترم این عناصر را که خائن به ملت و کشور و آینده ایران هستند را شناسایی کنند و کنار بگذارند.
خوب است در اینجا این مطلب را عرض کنم و سوال کنم که واقعاً چرا در این موقعیت اقتصادی که در آن قرار داریم که هم مشکلات معیشتی داریم هم تحریمهای خارجی را داریم دولت محترم اولویتش انتخاب وزیر کارآمد برای تصدی وزارت اقتصاد که نزدیک به ۶۰ روز است وزیر ندارد نیست. این مهم است. نزدیک ۶۰ روز است که در این جنگ وزیر اقتصاد نداریم. بله قانون برای انتخاب مدت معین کرده اما وضعیت ما وضعیت عادی نیست و شرایط خاص است که قطعاً نباید تعلل کرد چون خسارت زیاد میشود. انتظار مردم اهتمام بیشتر دولت به این مهم است که اتاق جنگ اقتصادی بدون فرمانده نباشد. قطعاً نگاه سیاسی داشتن در این امور مردم را متضرر میکند.
دهم اردیبهشت به نام روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده علتش هم این است که در این روز سلطه و اشغال نزدیک به ۱۲۰ سال اشغالگری پرتغالیها بر تنگه هرمز و خلیج فارس پایان پیدا کرد. سربازان غیور ایرانی به سلطهگری استعمارگران پایان دادند و کاری کردند که نام خلیج فارس تا ابد خلیج فارس باقی بماند.
در کتابهای قدیمی که از یونان باستان باقی مانده که مربوط به ۴۵۰ سال قبل از میلاد مسیح است خلیج را خلیج فارس میداند.
شعار محوری انقلاب اسلامی همیشه استقلال بوده و برای همین استقلال در تمام این سالها تلاش شد و شهید دادیم استقلال از جهات مختلف. در طول تاریخ هرگز نگذاشتیم به تمامیت ارضی ما نگاه خائنانه شود. هرچه مستکبرین و استعمارگران سعی کردند چند وقتی جولانی دادند اما با سرافکندگی فرار کردند. واقعا چه خیال خامی در سر میپروراندند که بتوانند زیرسلطه بگیرند ایران را.
این سالها دیدید برای اینکه به گوشهای از کیان کشور آسیب وارد نشود جوانان غیور و بصیر ما کیلومترها آن طرفتر به دفاع پرداختند تا ایران در جایگاه خودش باشد. خون دادند برای حفظ اسلام و ارزشهای اسلامی و کیان. نباید از یاد ببرید در همین خلیج فارس بود که در مقابل رزمندگان بسیجی ما خودشان را خیس کردند. استعمارگران و مستکبرین این را نباید یادشان برود.
یا در همین ۵ اردیبهشت مگر نبود که با عِده و عُده آمدید و قوانین بین المللی را مثل همیشه نقض کردید و در حقیقت حمله نظامی مستقیم کردید اما به فضل خدا در صحرای طبس گرفتار غضب شدید الهی شدید. و البته این را هم خوب میدانند ولو خودشان را به دیوانگی هم بزنند و قصد تعرض به ایران داشته باشند تمام منافع آنها در تمام دنیا در معرض خطر قرار خواهد گرفت.
در آن نوبت هم عرض کردم که دم از مذاکره میزنند و تحریم میکنند. آنچه در مقابل گزافه گوییهای شیطان میگوییم و جواب میدهیم یک کلمه است همان حرفیست که حضرت آقا زدند آن را دوباره تکرار میکنم چون کاملترین و جامعترین حرف است که فرمودند ایشان که ما اهل ستیزگری نیستیم اما اهل حفظ هویت خود استقلال خود و عزت خود هستیم هر کسی که عزت ملت ایران را بخواهد پایمال کند ملت ایران را تحقیر کند و بخواهد دست سلطه را بر ملت دراز کند ملت ایران با غیرت خود با ایمان خود این دست را قطع میکند.
راجع به مذاکرات مطالبی را تنظیم کرده بودم که عرض کنم ولی از آن عبور میکنم؛ فقط عزیزان به سطح غنیسازی که مورد نیاز کشور است توجه داشته باشند که مثل دوره قبل نشود.
آغاز هفته شوراها هم هست باید از عزیزانمان تشکر کنیم خدا قوت بگوییم به مقداری که مقدورشان بوده کارهای مفیدی را در سطح استان و به خصوص در شهر کرج انجام دادند. البته انتظار ما بیشتر از این مقدار است؛ چون توان آقایان بیشتر است و توانایی دانشی و عملیاتشان بیشتر است اگر حواشی را کنار بگذارند انشالله کارهای بزرگتری را هم انجام خواهند داد. لذا در فرصت باقیمانده با اهتمام بیشتری برای مردم و شهر کار کنند انشالله.
بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم
قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾ لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ ﴿٣﴾ وَلَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوًا أَحَدٌ ﴿۴﴾