۱۴۰۴/۰۳/۲۲

سردبیر

تبیین هشدارهای نبوی درباره غفلت، قساوت قلب و وظایف معنوی

به گزارش روابط عمومی دفتر نماینده ولی فقیه در استان البرز و امام جمعه کرج، پنجاه‌ودومین جلسه درس اخلاق آیت‌الله حسینی همدانی، امام جمعه کرج، با محوریت شرح حدیث توصیه‌های رسول خدا به ابوذر برگزار شد. در این جلسه، وی به بررسی دو عامل اصلی غفلت و قساوت قلب پرداخت و راهکارهای حفظ سلامت دل را تبیین کرد.

در ابتدای جلسه، آیت الله حسینی همدانی به توصیه‌های رسول خدا درباره تلاوت قرآن و آداب شنیدن آن پرداخت و با اشاره به آیه ۲۰۴ سوره اعراف، بر ضرورت گوش سپردن و سکوت هنگام قرائت قرآن تأکید کرد که «وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ».

وی تصریح کرد که استماع قرآن مقدمه بهره‌مندی از رحمت الهی است و اگر فرد هنگام قرائت قرآن بی‌توجه باشد یا سخن بگوید، دچار غفلت شده و این غفلت به مرور به قساوت قلب منجر می‌شود. امام جمعه کرج خاطرنشان کرد که جلسات استماع قرآن، نوری برای انسان می‌آورد و زمینه‌ساز افزایش معنویت در آن جلسه و محله خواهد بود.

آیت الله حسینی همدانی در بخش دیگر، با نقد برخی رسوم غیرمناسب در مجالس ختم بیان کرد که هدف اصلی این مراسم، یادآوری حقیقت مرگ و توجه به قیامت است. وی تأکید کرد که اصل این مراسم برای بازماندگان است تا درباره آینده خود بیندیشند و از لحظات زندگی بهره بگیرند.

در بخش دیگری از جلسه، آیت‌الله حسینی همدانی با استناد به سخنان رسول خدا، بر اهمیت عبرت‌گیری و مراقبت از فساد قلب تأکید کرد. وی با نقل حدیثی از پیامبر اکرم، به مقوله فساد اخلاقی و خطر بی‌توجهی به اصلاح پرداخت و فرمود: «يا أَبَا ذَرٍّ اِعْلَمْ أَنَّ كُلَّ شَيْءٍ إِذَا فَسَدَ فَالْمِلْحُ دَوَاؤُهُ فَإِذَا فَسَدَ اَلْمِلْحُ فَلَيْسَ لَهُ دَوَاءٌ».

وی در توضیح این حدیث بیان کرد که نمک، عاملی برای جلوگیری از فساد است اما اگر خود فاسد شود، دیگر هیچ راهی برای اصلاح باقی نمی‌ماند. وی این مفهوم را تعمیم داد و تصریح کرد که مواردی که در روایات اهل بیت برای کسب موعظه و سلامت قلب بیان شده اگر منحرف شود فساد و قساوت قلب قطعی است.

امام جمعه کرج تصریح کرد که برخی تصور می‌کنند قساوت قلب، تنها مشکل دیگران است اما اگر به تغییرات اخلاقی جامعه دقت کنیم، درمی‌یابیم که بسیاری از مسائل، که پیش‌تر موجب ناراحتی و واکنش می‌شد، اکنون عادی شده است.

آیت الله حسینی همدانی بیان کرد که اگر فردی در گذشته با دیدن یک رفتار ناپسند، احساس ناراحتی می‌کرد اما امروز با بی‌تفاوتی از کنار آن می‌گذرد، باید بداند که قلب او دچار سنگ‌دلی شده و این نشانه‌ای خطرناک از غفلت و شقاوت است.

وی با استناد به آیات قرآن، به اهمیت تأثیر موعظه بر قلوب انسان‌ها پرداخت و تصریح کرد که اگر دل دچار شقاوت و قساوت شود، هیچ اندرز و نصیحتی بر آن اثر نمی‌گذارد. او با اشاره به آیه «َیا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَتْكُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ» بیانکرد که قرآن خود یک موعظه و شفابخش برای انسان‌ها است، اما اگر فرد به درجه‌ای از سنگ‌دلی برسد، از این هدایت الهی نیز بی‌بهره می‌ماند.

امام جمعه کرج در ادامه، توصیه‌های پیامبر اکرم درباره خنده بی‌دلیل و سستی در انجام وظایف را بررسی کرد. وی با تاکید بر اینکه تبسم بر لب داشتن فضائلی از فضائل مومن است و مومن باید خنده رو باشد، تصریح کرد که قهقهه بیجاس که نشانۀ غفلت است و مؤمن باید درک حضور الهی را در رفتار و گفتار خود حفظ کند.

آیت الله حسینی همدانی در خاتمه، تنبلی در انجام وظایف دینی را یکی از موانع رشد معنوی دانست و تأکید کرد که ترک وظایف عبادی، به‌صورت عمدی و آگاهانه، فرد را از مسیر هدایت دور می‌کند. وی هشدار داد که راحت‌طلبی و کسالت، از آفات بزرگ ایمان است و مؤمن باید در امور عبادی، با جدیت و پشتکار عمل کند.